Podzimní kaštánkové tvoření 3.10.2018

Celerová pomazánka s tvarohem


200 g celer (postrouhat na jemno )
250 g měkkého tvarohu
50 g sýru typu lučina
150 g pomazánkové máslo
9 g cibule
1 stroužek česneku
sůl
na ozdobu různá zelenina, hrozny, jablko, hruška
Všechny ingredience smícháme a necháme v lednici odležet (chutě se propojí).
Mažeme na pečivo a dozdobíme připravenou zeleninou , nebo ovocem.


Salát z červeného zelí s karotkou , jablky a zakysanou smetanou


2 kg červeného zelí
3 velké mrkve
3 velká jablka
0,75 kg zakysané smetany
malá cibule
sůl
Zelí nakrouháme na jemno , mrkev a jablka nastrouháme , cibuli nakrájíme
a vše smícháme . Dochutíme solí .
Podáváme jako salát k jídlu, ale je výborný i samostatně jen s masem, nebo pečivem


Dýňovo špaldový koláč se skořicí


100 g dýně
150 g špaldové mouky
100 g polohrubé mouky
4 ks vejce
200 g tuku ( rama , perla , nebo olej )
250 g tvarohu
200 g cukru
lžička koření do perníku
lžička mleté skořice
0,5 lžičky sody
Vyšleháme spolu tvaroh, tuk, vejce a cukr, přidáme sypké suroviny a do hotového těsta
vmícháme jemně nastrouhanou dýni.
Pečeme na 180˚ C asi 20 minut.